Мишел Уелбек, един от най-продаваните френски автори и носител на Гонкур“

...
Мишел Уелбек, един от най-продаваните френски автори и носител на Гонкур“
Коментари Харесай

Мишел Уелбек се връща в политиката с философски трилър

Мишел Уелбек, един от най-продаваните френски създатели и притежател на „ Гонкур “ за „ Елементарните частици “, се връща към тематиката за политиката и властта в дълго чакания си осми разказ, който би трябвало да се появи във френските книжарници в края на тази седмица.

Новата книга, публикувана от издателство Flammarion, ще излезе на 7 януари 2022 година, две години след „ Серотонин “ и тъкмо седем след терористичното нахлуване над редакцията на " Шарли Ебдо ". Не е ясно дали това е съвпадане, само че всичко към изданието се случва в атмосфера на загадъчност и в сходство със внимателно обмислен маркетинг план.

Заглавието Aneantir ( " Унищожи " ) се пазеше в тайна до 17 декември, когато романът беше разпратен до 600 журналисти със забрана да разгласяват каквото и да е информация за него до 30 декември. 

Действието във философския трилър се развива по време на измислена

 

Президентска предизборна акция

през 2027 година, с герои, които имат явни прилики с сегашни политици, включително Еманюел Макрон. Уелбек, в чието мрачно-иронично творчество има не малко депресирани мъже, мразещи дамите, се завръща към френската политика след романа  „ Подчинение “ от 2015 година, в който представяше Франция след избирането на мюсюлманин за президент.

В подтекста на френската политика Уелбек разсъждава върху всемирен въпроси като гибелта, влошеното здраве, смисъла на живота в общество, до огромна степен лишено от духовната тежест на религията. Макар че стана популярен с нихилистични и захласнати от секс герои в книги като „ Елементарните частици “ или „ Платформата “, най-новото предложение от enfant terrible на френската литература съдържа

 

Следи от обич и даже вяра .

В единственото си изявление (в две елементи за „ Льо Монд “), Уелбек заяви  " Добра литература се прави  с положителни усеща ", добавяйки, че  " няма потребност да популяризираме Злото, с цел да бъдем добри писатели! В книгите ми, както в приказките на Андерсен, незабавно разбираш кои са неприятните и кои положителните. И в случай че злодеите в Aneantir са доста малко, аз съм благополучен. Върховният триумф би бил изобщо да няма злодеи! ", казва звездата на френските литература.

В мненията под първите мнения към този момент се появяват спекулации, че 63-годишният върл пушач, който през  2018 г. се ожени тайно за трети път, омеква с възрастта. Въпреки дребния брой „ неприятни хора “ измежду героите на романа, в него предсказуемо

 

Франция е мрачна страна ,

обхваната от напрежение, породено от неравенството, както и от бавната гибел на селските общности. „ Пропастта сред ръководещите съсловия и популацията доближи невиждани равнища “, споделя разказвачът в един миг. 

През последните години Уелбек,  някогашен любим на френската демократична левица, се отклонява все по-надясно и флиртува с крайната десница. След публикуването на „ Подчинение, той беше упрекнат в ислямофобия, което го накара известно време да се укрива  поради смъртни закани. В есе за списание Harper`s през 2019 година Уелбек похвали Доналд Тръмп като " добър президент " заради нетрадиционната му дипломация и враждебността към свободната търговия.

Още през декември в интернет се появиха пиратски копия на 736-страничната " Aneantir ", което накара Flammarion да стартира правосъдни дейности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР